joi, 22 aprilie 2010

Perioada realizării lui Romulus Cioflec/Art. înv. Kerekes Rozalia-Revista școlii Numărul 5



Perioada realizării lui Romulus Cioflec
-ca om, profesor și scriitor


Romulus Cioflec, figură blajină, de om așezat și serios, ochii negri, prietenoși sub sprâncenele haiducești și fruntea lată și maxilarele puternice, trădând stăruință; vocea moale și îmbietoare a omului care trăiește în natură.
El pleacă de acasă, de la Olt, de la dealurile și brazii afundați în albastru de dincolo de zare, dar până acum nu putea găsi ce căuta. Se ivește un post de profesor de limba română la Timișoara, post care trebuia ocupat prin concurs. Vine la Timișoara în 1923 și ocupă postul de profesor de limba română la Liceul Comercial, post ce-l va deține timp de trei ani. În 1926, se mută, tot ca profesor de limba română la Liceul german de stat, unde va funcționa timp de zece ani, adică până în 1936. Aceasta este perioada realizării sale ca om, ca profesor și scriitor. Aici găsește toate condițiile pentru a lucra! Aici începe seria de călătoriilor, având rezultat cărțile: Cutreierând Spania, Impresii de călătorie și Sub soarele Polar. Impresii și peripeții din voiajul unor salvați de la naufragiu de spărgătorul Krasin. Scriitorul a fost un neobosit călător. Muncea mult și făcea economii pentru a putea călători. A văzut toată Europa, a fost la Polul Nord și și în Egipt(Există chiar o fotografie a scriitorului lângă piramidele egiptene).
Singurele cărți care nu au subiect țărănesc sunt cele de călătorie, care, așa cum scrie generosul Perpessicius, au marcat ”în atlasul literaturii noastre peregrinante, care a cunoscut și pe Dinicu Golescu și pe Ioan Codru-Drăgușeanu, un scriitor cu notele lui distinctive”
La Timișoara divorțează de Antonia și în 1927 face cunoștință cu Ana Țîntăreanu, elevă atunci la Timișoara. Cei doi arăceni se întâlnesc și se cunosc departe de satul lor natal. Diferența de vârstă
nu-i împiedică să se căsătorească. Din această căsătorie rezultă două fete foarte reușite, devenind amândouă profesoare, una de matematică, celalată de limba română- au părăsit însă cariera didactică. Una dintre fete devine matematician la Institutul de cercetare din București iar cealaltă cercetător principal la Academia lingvistică (azi pensionare). Soția îi va fi tovarășă adevărată pe tot parcursul vieții, până la sfârșit.
La Timișoara are ocazia să-l cunoască pe Franyo Zoltan, scriitorul de mai târziu, de care-l va lega o strânsă prietenie.
În perioada cât este profesor la Timișoara vine des acasă, se interesează de tot ce se petrece în acest sat ardelenesc și impresiile, amintirile sale din copilărie, din tinerețe și din anii maturității sunt păstrate și valorificate în nuvelele și romanele sale.

Prof. Kerekes Rozalia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu