Vă prezentăm în continuare, cea de-a doua locație neobișnuită ce se află pe Terra:
2. Structura Richat (Guelb er Richat), Mauritania
Această formațiune se găsește în deșertul Maur Adrar, în partea vestică a deșertului Sahara, aflată în Oudane, Mauritania.
Forma sa deosebită poate fi vizualizată însă, numai de la o distanță considerabilă. Diametrul acestui loc neobișnuit este de 48 de kilometri, astfel încât forma sa concentrica poate fi observată cu ușurință din spațiu. Din acest motiv structura richat a fost luată ca punct de reper în primele misiuni spațiale (și nu Marele Zid Chinezesc, care, contrar mitului, nu poate fi observat din spațiu).
Originea acestei formațiuni este incertă, inițial s-a crezut că este rezultatul impactului cu un meteorit, dar, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, la origine a fost un vulcan care s-a erodat sub acțiunea vântului și a timpului. Această acțiune mecanică, a dus la actual formă de ”ochi” a structurii Richat. În componența sa există roci datate acum 600 de milioane de ani; ținând cont de faptul că și acum, în unele porțiuni se înalță la 400/200 m deasupra nivelului mării, putem concluziona că această structură a avut înălțimi considerabile, în urma eroziunii rămânând însă la forma pe care o vedem acum. Concentricitatea cercurilor rămâne o enigmă, se pot emite ipoteze referitoare la u tipar, însă, în final, perfecțiunea naturii este uimitoare.
Fotografii : odee.com, wikipedia.org.
Sursa: odee.com
Prof. Gagyi Iosif
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu