(Continuarea din numărul trecut)
Urmărind cursul pârâului Vâlcele, după aproximativ 2 km valea începe să se lărgeasca și treptat se deschide relieful într-o depresiune vastă, întinsă și netedă. Pe prima terasă a pârâului Vâlcele și pe zona de șes a râului Olt se situează satul Araci. Relieful apare etajat, cu zone de șes și terase bine evidențiate, care sunt urmate de versanții piemonturilor, dinspre Munții Baraoltului.
La intrarea de dinspre Vâlcele, în sat, pe malul stâng al pârâului am observat o alunecare de teren mai veche, cu structura și forma bine evidențiate, care momentan este conservat de vegetație, fiind după părerea mea o bijuterie a proceselor gravitaționale.
Varietatea reliefului este realizată de contrastul dintre șesul Oltului și uriașii pereți verticali de loess de pe malul drept al Oltului. Această rocă galbenă ne amintește de evoluția submarină și sedimentarea îndelungată a acestor meleaguri de-a lungul erelor geologice. Ulterior, după retragerea apelor mezozoice și neozoice, suprafața a fost modelată de forțele de eroziune subaeriene, cum ar fi temperatura, precipitațiile, vântul, râurile și ulterior activitățile omenești.
Pereții de loess spre Ariușd
Nu pot să nu amintesc aici de frumusețea florilor Iris din Dealurile Ciocasului, care acoperă dealul
într-o mare de violet în timpul înfloririi. Urmărind mai departe cursul Oltului spre amonte, ajungem în cea mai mai importanta așezare din punct de vedere cultural și nu numai, a comunei, satul Ariușd. Acest nume te obliga la respect, când auzi de renumita cultura Cucuteni, acest loc fiind locuit de om din timpuri străvechi, dovada fiind resturile arheologice(vase ceramice,podoabe, obiecte casnice) descoperite în imediata vecinătate a satului pe Dealurile Chiscului. Nu pot să nu remarc însa că aici am descoperit cele mai frumoase viorele (Viola odorata) pe care le-am vazut vreodată. Părăsind spre sud satul, după aproximativ 5/6 km ajungem pe ultimul pinten sudic al Munților Baraoltului
(Continuarea în numărul viitor)
Prof. Karda Adam
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu