LITERATURĂ SI FILM
Proiectul intitulat “Literatură și film”, pe care l-am inițiat din dorința de a oferi o abordare diferită orelor de limba română, a ajuns deja la cel de-al treilea modul. Proiectul își propune sa ofere o perspectivă inedită asupra operelor literare studiate, dar și să introducă elevii în literatura universală, cu ajutorul textelor și a adaptărilor cinematografice potrivite vârstei acestora. Astfel, vor fi abordați atât autori români, cât și autori străini. Elevii, după ce citesc opera respectivă, își fac o imagine proprie asupra acesteia, pe care o compară apoi cu viziunea regizorului. ”O imagine valoreaza mai mult decât o mie de cuvinte”, se spune ...în cadrul acestui proiect încercăm, să îmbinăm cele două arte. Atât literatura, cât și cinematografia, reprezintă manifestări artistice ce trebuie valorificate. Există opere literare scrise acum mii de ani, care sunt citite cu aceeași pasiune, care oferă imagini de o actualitate uimitoare și care pot fi ecranizate cu succes în secolul tehnologiei, și există filme, realizate în anii ’30-’60, considerate a fi clasice, care sunt vizionate și acum cu același interes. Ideea este că cele două arte sunt foarte de potrivite împreună, mai ales din această perspectivă, a calității care transcende mileniile în cazul literaturii, sau deceniile în cazul cinematografiei.
Am început în luna decembrie prima activitate, abordând clasici al literaturii române, Ion Creangă, cu opera sa ”Amintiri din copilărie” și I.L. Caragiale cu ”D-l Goe”. Prima etapă a fost lectura textului, în clasă, a urmat apoi o prezentare a vieții și operei lui Creangă și vizionarea filmului „Amintiri din copilărie”(1964), în regia Elisabetei Bostan. Concluziile le-am formulat împreună, am observat detaliile și diferențele între viziunea proprie și viziunea regizorului.
Următorul modul al proiectului a abordat literatura universală cu opera scriitorului Charles Dickens și clasica sa poveste, ”Colind de Crăciun”. Ca și la primul modul, elevii au fost familiarizați cu textul apoi, pasul următor- prezentare cu ajutorul proiectorului, a scriitorului Charles Dickens-date biografice, turneele sale, activitatea filantropică și opera sa-marile tipologii create. A urmat vizionarea filmului de desene animate ”Mickey’s a Christmas Carol”-adaptarea poveștii cu personaje îndrăgite de aceștia: Mickey, Donald, Daisy.
În luna februarie am continuat proiectul, abordând schița lui I.L. Caragiale, ”Bubico”, prezentare ce va fi redată în articolul următor.
Literatură și film-Amintiri din copilărie
Literatură și film-Mickey's a Christmas Carol
Prof. Carmen Pănuță
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu