duminică, 24 ianuarie 2010

O dieta echilibrata? De ce?/ Art. prof. Andrei Ionela-Revista scolii Anul I Numărul 2



O dietă echilibrată? De ce?


Te tenteaza cam mult mâncarea de la fast food? Dieta este hobby-ul tău sau cel mai bun prieten? Dacă mănânci sănătos ai o mulţime de beneficii-de la a încăpea într-o pereche de blugi strâmţi până la a fi capabil să alergi după autobuz fără să ajungi după aceea la urgenţe.
O dietă sănătoasă, cu puţine grăsimi şi zahăr şi bogată în fructe şi legume, joacă un rol important în reducerea unor riscuri serioase pentru sănătate cum ar fi obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare.Mâncarea sănătoasă este benefică şi pentru păr, piele şi unghii!


UE a lansat Programul European “ Laptele în şcoli” pentru a-încuraja pe tineri să bea mai mult lapte. Şcolile din Uniunea Europeană pot primi subvenţii pentru o gamă largă de produse lactate, inclusi amestecuri exotice de lapte şi suc de fructe! Pentru mai multe detalii, puteţi verifica pe site-ul http://drinkitup.europa.eu.


Sugestii pentru un stil de viaţă mai sănătos



  • Nu sări peste micul dejun


  • Mănâncă multe fructe şi legume-cel puţin 400 de grame zilnic


  • Bea multa apă


  • Redu grăsimile saturate şi zahărul


  • Fă exerciţii fizice cel puţin 60 de minute zilnic


  • Dacă nu îţi place să faci sport, poţi să mergi la şcoală pe jos sau cu bicicleta în loc să iei autobuzul sau poţi folosi scările în locul liftului.




Cercetări recente sugerează că laptele degresat este mai eficient pentru hidratare după ce ai făcut exerciţii fizice decât băuturile răcoritoare pretenţioase care se găsesc pe piaţă.


Cum te pot ajuta produsele lactate?

Ei bine, pentru început, brânza şi iaurtul sunt componente ale unei diete echilibrate şi o sursă valoroasă de proteine şi vitamine: A, B12 şi D. Lactatele sunt şi o sursă foarte bună de calciu care te ajută să ai oase puternice. În plus, dacă iţi faci griji în legatură cu greutatea ta, poţi opta pentru un lapte semi-degresat şi iaurturi cu puţine grăsimi.


Etichetarea produselor şi alergiile


Aproximativ 2% dintre adulţi şi 5% dintre copii suferă de o formă de alergie la produse alimentare. Unele alergii severe pot provoca moartea. Printre cele mai întâlnite ingrediente care pot provoca alergii se numără:

  • Cerealele care conţin gluten


  • Crustaceele şi moluştele


  • Ouăle


  • Peştele


  • Arahidele


  • Diverse tipuri de alune


  • Seminţele de susan


  • Boabele de soia


  • Laptele


  • Ţelina


  • Muştarul



Ce înseamnă etichetare MG?


În UE, dacă un aliment conţine, sau constă în organisme modificate genetic ( OMG ), sau conţine ingrediente obţinute din astfel de organisme, acest lucru trebuie menţionat pe etichetă. După regulile UE, produse ca făina , uleiul şi siropurile cu glucoza trebuie să fie etichetate MG dacă provin dintr-o sursă modificată genetic. Însă, produse precum carnea, laptele şi ouăle care provin de la animale care au primit hrană modificată genetic nu trebuie sa fie etichetate.







"Piramida alimentelor"







Afisul  "Eticheta"


Panourile realizate de elevii clasei a VII-a A, prof. Bălțătescu Camelia


Prof. Andrei Ionela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu